Drogurile-o problemă a societăţii contemporane

18.05.2019

Planul proiectului "Drogurile, o problemă a societăţii contemporane"

Autorul proiectului

Prenume şi nume: Andreea-Teodora Indolean (Prof. Limba şi literatura română, responsabil CDI)

Judeţ: Cluj

Denumire şcoală: Şcoala Gimnazială Călăraşi

Localitate: Călăraşi

Prezentare generală a proiectului

Titlul proiectului

"Drogurile, o problemă a societăţii contemporane"

Rezumatul proiectului

După cum reiese chiar din titlul proiectului, tema acestuia o reprezintă problematica extrem de actuală a drogurilor. Proiectul s-a derulat pe parcursul a zece zile, în mare parte în CDI-ul unităţii, având ca grup ţintă colectivul clasei a VIII-a.

Activitatea 1 a constat în culegerea de informaţii privind tema aleasă, fiind utilizate calculatoarele existente în CDI. Elevii au lucrat pe grupe, au accesat site-uri din lista indicată de responsabilul CDI şi au extras o serie de idei, pe care ei le-au considerat relevante, legate de următoarele aspecte: cafeina şi cafeinismul, Coca-Cola, drogul din alimente (monoglutamatul de sodiu-E621), muzica-drog, câteva sortimente de droguri, drogurile din aer, reprezentări ale consumului de droguri în filme şi în desene animate (v. Requiem for a dream), curiozităţi privind drogurile (de exemplu, utilizarea drogurilor în tratarea unor boli) etc.

Fiecare grupă a selectat apoi cele mai pertinente informaţii, iar doi reprezentanţi, desemnaţi de ceilalţi, au întocmit prezentarea PPT cu titlul "Drogurile, o problemă a societăţii contemporane", publicată ulterior pe site-ul didactic.ro.

Activitatea 2: Sub impresia informaţiilor culese în cadrul activităţii anterioare şi uzând de talentul lor literar, elevii au realizat compuneri reuşite şi sugestive, acestea fiind expuse în CDI, iar cele mai reuşite (potrivit opiniei unui juriu cuprinzând cadre didactice şi elevi) au fost publicate în revista şcolii.

Activitatea 3: Elevii clasei a VIII-a au realizat, lucrând pe grupe, postere cu motto-ul "Spune NU drogurilor", de asemenea expuse în CDI.

Activitatea 4: S-a răspuns la întrebările din cadrul a două chestionare vizând drogurile şi fumatul.

Activitatea 5: Grupul de dansatoare al clasei a pregătit un moment artistic deosebit. Au purtat tricouri inscripţionate de ele însele cu mesaje antidrog, au dansat şi au cântat, în timp ce pe fundal se derula videoclipul formaţiei LaLa Band, Mesaj antidrog.

Activitatea finală s-a derulat în CDI-ul unităţii, la ea participând toţi elevii din unitate, cadrele didactice, dar şi părinţi. Iniţial, participanţii au vizionat prezentarea PPT realizată de elevi, iar apoi a fost prezentată interpretarea chestionarelor. Ȋn continuare, un reprezentat al fiecărei grupe şi-a prezentat posterul. Trei dintre creaţiile literare redactate în cadrul activităţii 2 au fost lecturate, totul însoţit de un acompaniament muzical adecvat. Activitatea a fost încheiată de grupul de dansatoare.

Clasa

a VIII-a

Timp aproximativ necesar

10 întâlniri a câte 50 de minute; an scolar: 2018-2019

Reperele proiectului

Obiective

Acest proiect s-a adresat elevilor din clasa a VIII-a, dar şi elevilor din celelalte clase care au avut ocazia să vizualizeze rezultatele proiectului, şi a avut menirea să ridice o problemă (care constituie totodată şi o ameninţare) cu care aceştia se confruntă în cadrul diverselor medii. Un obiectiv la fel de important a fost reprezentat şi de utilizarea noilor tehnologii ale comunicăriui şi informării în CDI, locul unde s-au desfăşurat, de altfel, toate activităţile.

De asemenea, s-a urmărit ca elevii să realizeze un discurs coerent, oral sau în scris, pe tema drogurilor, dar şi să adopte mişcarea şi stilul de viaţă sănătos, în detrimentul drogului; a fost vizată şi stimularea cooperării prin munca în echipă.

CDI ȘCOALA GIMNAZIALĂ CĂLĂRAȘI, JUD. CLUJ

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți