Proiecte, activităţi


ZIUA CULTURII NAŢIONALE-15 IANUARIE

-Activitate în parteneriatꓽ CDI-Grădiniţă-


Icoane pe sticlă realizate de câţiva elevi de gimnaziu, 

la cursul de pictură pe sticlă desfăşurat în CDI


1 DECEMBRIE


Activitate "Alimentația sănătoasă″

Invitat-antrenor personal

-octombrie 2024-


În vizită la bibliotecă-cu clasa a VI-a

-septembrie 2025-


-Scriitorul Adrian Casoni la Radio Vocativ!!!-

(iunie 2024)


Zilele Eminescu, ediția iunie: Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" – Opus Primum

Participarea tânărului scriitor Adrian Casoni, fost elev al Şcolii Gimnaziale Călăraşi, 

coordonat de doamna profesoară Hiriţ-Terţea Andreea-Teodora

(iunie 2024)


          Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Botoșani, „Zilele Eminescu”, ediția iunie. Pentru ediția din anul 2024, organizatorii propun un nou concept, care include: Festivalul de Debut, un târg de carte și gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc: lecturi de poezie, mese rotunde, lansări de carte, dezbateri etc.
          Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum se acordă anual, începând cu 1998, pentru poeţii care au debutat în volum în anul precedent acordării premiului, în baza deciziei unui juriu național. În 2024 premiul se va acorda pentru debut editorial în anul 2023, iar din juriul acestei ediții fac parte: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu. 
          Pe adresa Memorialului au ajuns și au fost trimise juriului spre deliberare următoarele volume (ordinea este alfabetică):
Ioana Bulancea, Situs inversus, Vinea 
Adrian Casoni, De dor, de drag, de vechi și nou, Casa Cărții de Știință
Anamaria Chelaru, Nemurire, Quadrat
Daniel Coman, Polaroide, OMG
Călin Dănilă, Orchestra π, Junimea
Victor Fală, Zvâc, Cartego
Sandu Frunză, Iubirea ca un vis infinit dăruit unei clipe, Eikon
Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher
Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier
Antonia Ilie, InfrasonoR, Charmides
Maria Martelli, Cea mai norocoasă ființă, Fractalia
Maria Matean, Atmosferă de vânzare, Eikon
Dumitru Viorel Neagu, Cântece și descântece clasice, Eikon
Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia
Laura Partin, Creaturile pădurii, Fractalia
Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat
Lidia Zadeh Petrescu, Intuiții, Eikon
Nicole Sere, Femeia indigo, Eikon
Cătălin Șuteu, Apelofo_b, OMG
Autorii ale căror volume vor intra în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va avea loc în perioada 12-15 iunie.


Festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a

-iunie 2024-


-Vizita grupului de elevi de la Şcoala Gimnazială Ploscoş, comuna Ploscoş-

(mai 2024)

               

Activităti extraşcolare desfăşurate în CDI în perioada 

septembrie 2023-aprilie 2024

-Material prezentat cu prilejul Zilei porţilor deschise la Şcoala Gimnazială Călăraşi, 25.04.2024-


Ziua Internațională a Cititului Împreună 

-7 februarie 2024-

Tânărul Adrian Casoni a primit Premiul de debut pentru 2024!


      Tânărul Adrian Casoni [...], a fost recompensat cu Premiul de debut 2024, de către Liga Scriitorilor Români, el fiind cel mai tânăr membru al filialei de la Cluj-Napoca.

       Isprava tânărului se datorează primului său volum de poezii, pe care l-a lansat în vara anului trecut, intitulat "De dor. De drag. De vechi și nou", scos la editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca.

        "Le mulțumesc celor din juriu pentru distincția pe cât de valoroasă, pe atât de încurajatoare, dar, cum e și normal, am să le mai mulțumesc [...] și celei care m-a îndrumat, profesoara Andreea Hiriț", ne-a precizat tânărul poet. -sursaꓽ TurdaNews

           


24 ianuarie - Mica Unire sau Unirea Principatelor Române



-Ziua Culturii Naționale-

15 ianuarie 2023

🌞 Activitate în parteneriat: Educatoare Szell Adell-Responsabil CDI, Hiriţ-Terţea Andreea-Teodora 


-BUCURIA DESCOPERIRII, BUCURIA LECTURII
BUCURIA PRIN OCHI DE COPIL-

 🤗😊💛 Donație de cărți, fundația "Îmi pasă"


Sărbătorirea zilei de 1 DECEMBRIE în CDI-ul 

Şcolii Gimnaziale Călăraşi

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, români!

Exponate ale Muzeului Propagandei Comuniste la Şcoala Gimnazială Călăraşi
 
 13 noiembrie 2024 


″Ce este Muzeul Propagandei Comuniste?

Scopul proiectului este consolidarea unei generații informate, familiară cu propria cultură și capabilă să își formeze propriile opinii bazate pe fapte istorice și informații concrete. Considerăm că o societate democratică are la bază tineri informați, educați, capabili să analizeze situații și să își construiască propriile atitudini bazate pe dovezi concrete. Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul Muzeului Propagandei Comuniste, ne dorim să acționăm pe două planuri – expunere și educare, asupra tinerilor din mediul rural și nu numai, din sfera geografică a Transilvaniei. Tinerii vor avea parte în sfârșit de expunere la cultura istoriei comuniste a propriei țări, nu numai prin oferirea de informații goale, ci prin exemplificări reale, cu ajutorul unor exponate colectate și păstrate de către Muzeul de Istorie Turda, sprijinite de descrieri cuprinzătoare și suporturi informaționale, adaptate special cunoștințelor grupului țintă.

Obiectivele noastre

  • Constituirea a 25 de exponate care să ilustreze modalitățile prin care partidul comunist utiliza mijloace pentru manipularea indivizilor țării.
  • Creșterea cu 60% a nivelului de cunoștințe al elevilor cu privire la perioada comunistă.
  • Un număr de 2.500 elevi vor fi fost spectatori ai Muzeului Propagandei Comuniste.                                                                                                                                                            (sursaꓽ https://www.mpc.amosed.ro/despre/)


Spune NU drogurilor

În data de 26 octombrie 2023, în CDI-ul Şcolii Gimnaziale Călăraşi s-a desfăşurat activitatea Spune NU drogurilor, în colaborare cu Penitenciarul cu regim de maximă siguranţă Aiud.


De vorbă cu scriitoarea Helene Pflitsch

                                                (Şcoala altfel, 24 octombrie 2023)


      ″Cine zice că azi nu se citește și, în special, generația tânără nu citește? Poate nu știți unde să căutați, sau poate nu știți spre cine să vă aplecați privirile. Poposiți, vă rog, la școli, ca cea la care am fost eu azi. O școală de la sat, cu 54 de elevi și cu o mână de profesori care sunt atât de tineri încât nu poți să-i deosebești de cei pe care îi învață. Veți avea o mare, mare surpriză. Nu uitați însă să le duceți cărți, așa, pentru fiecare, că altfel se vor bate pentru ele. Și puneți întrebări, dar fiți pregătiți să dați răspunsuri. Și deschideți-vă brațele largi. Vă vor cădea în ele și la rândul lor vă vor cuprinde cu iubire cât de la cer la pământ și înapoi. Am trăit azi cât pentru o mie de ani. Am fost mândră de mine că am putut să le fac o mică bucurie. M-am urât în același timp. Prea ușor mi-am plecat capul, prea repede m-am complăcut în confortul personal, lăsând copiii pe mâna Nimănui. Azi am primit iubire cât de la cer la pământ și-napoi, o palmă pe care am simțit-o până în măduva oaselor și speranță... multă speranță.″ (sursaꓽ Facebook Helene Pflitsch)




Un fost elev al Școlii Gimnaziale Călăraşi 

și-a lansat un volum de poezii!

     

      Un tânăr liceean de la Colegiul "Emil Negruțiu" din Turda și-a lansat propriul volum de poezii, debutând astfel în lumea magică a poeziei. Ediția a fost îngrijită de prof. Hiriţ-Terţea Andreea-Teodora, cea care l-a ajutat și îndrumat pe tânărul scriitor.

      Adrian Casoni (n. 2006) este absolvent al Școlii Gimnaziale Călăraşi, din judeţul Cluj, iar în prezent este elev la Colegiul "Emil Negruţiu", din Turda, profilul tehnician veterinar.

       Născut al patrulea, într-o familie din care mai fac parte şase fraţi şi o soră, autorul şi-a petrecut copilăria în satul Călăraşi (din comuna cu acelaşi nume), numit şi "satul frunzelor de stejar", datorită pădurilor din apropiere, un nume mai puţin ştiut însă. Pe dealurile din împrejurimi, tânărul autor poartă și acum în grijă oile familiei, în timpul său liber.

      Satul Călăraşi, oaza lui de inspiraţie, este, după spusele lui: "locul unde am făcut primii paşi spre şcoală şi spre lumea cărţilor, locul de unde am pornit spre lume, locul unde, în preajma turmelor de oi, în liniştea codrului şi în mirosul ierbii proaspăt cosite, îmi găsesc inspiraţia, cântând natura, dragostea, timpul, tradiţiile, patria şi românul".

       În luna iunie, Adrian Casoni şi-a lansat primul volum de poezie, De dor. De drag. De vechi și nou, la editura Casa cărții de știință din Cluj-Napoca, volum în care îmbină într-o manieră foarte reuşită tradiţionalul cu modernul. Paşii i-au fost îndrumaţi de diriginta lui din şcoala generală, prof. Hiriţ-Terţea Andreea-Teodora, cu care a colaborat în permanenţă la realizarea acestui volum.

      În continuare, pentru a vă face cunoştinţă cu tânărul scriitor, ne vom opri asupra unor versuri care ne-au atras atenţia, preluate din mai multe poezii:

"Doar prin sate lumea mai trăiește
În tandreţă cu natura,
Rădăcină-n inimă-ncolţește,
De veacuri am uitat ce-i ura.

Doar aici, în satul meu,
Pe străduţa neasfaltată,
Stau la sfat cu Dumnezeu
Cum făceau cu toţii odată."
(Doar prin sate)


"Departe, în ţărm, deasupra luptelor,
În cenușa groasă și-n bătaia razelor,
O fantasmă și o cruce
Potop de lacrimi pe chipu-i aduce.

O lumină orbitoare inima-i străpunge,
Războiul clipe încetează,
Căci o rază pe toţi îi atinge
Și toţi îngenunchează."
(Războiul copiilor)


"Pietre cad din crengi ce-și pleacă
Uscăciuni la fragezi cioate,
Înălţând din valea seacă
Un suspin și-un gând că poate…
Că poate cel izvor din taina sa
Va stinge-ncet lacrimi fierbinţi,
Că poate codrul s-a încumeta
Și n-or afla ai noști părinţi,
Că poate stranii șoapte-n neguri
Gândurile mi-or petrece,
Că poate-n crângul plin de muguri
Prin miresme ne-om întrece,
Că poate tot ce-i trai și viaţă
E ca un ac și-un sul de aţă,
Că stăm în tihnă și-mpletim
Și ambii soarta fericim."
(Pietre cad)


"Albeaţa celor nouri
Cheia sumbrului cristal,
Albeaţa celor zboruri
Cheia sumbrului astral,

Mă perindă de departe
În tăcutul stufăriș,
Mă perindă în andante
În tăcutul luminiș.

Și mă plimbă, și mă ceartă
Și-n aspre ocări mă poartă,
Și mă ceartă și mă plimbă
Să-mi tragă inima de limbă."
(Voi, nouri)


"Părul dat pe spate, ochii mari,
Gesturi ce te fac să tresari
De-un simplu farmec uluit,
Un farmec ce m-a pornit.

M-a pornit pe-un drum pustiu,
M-a rătăcit printre coclauri,
De nimic nu vreau să știu –
Șed înconjurat de grauri."
(Continuu rătăcit)


(de Gelu Florea, Turda News)


CDI ȘCOALA GIMNAZIALĂ CĂLĂRAȘI, JUD. CLUJ

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți